herbatniki maślane

0 (0 ocen)

ciasteczka są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku

Składniki:

  • 125g masła
    125g cukru pudru
    2 małe jajka
    1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
    60g mielonych orzechów
    200g przesianej mąki pszennej
    tabliczka czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Herbatniki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę
    mieszając dodajemy jajka a następnie na przemian po łyżce mąki i orzechów oraz skórkę z cytryny
  • 2. Ciasto chłodzimy 30 minut w lodówce
  • formowanie ciastek 3. Masę nakładamy do dużej tuby z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na natłuszczoną blachę w odstępach ok 3cm
  • 4. Ciastka pieczemy w piekarniku 190 stopni przez 10 minut aż herbatniki nabiorą złocistej barwy
  • ciastka 5. Wystudzone herbatniki namaczamy w rozpuszczonej czekoladzie i zostawiamy do zastygnięcia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować