Herbatnikowe trufelki w polewie czekoladowej.

5 (147 ocen)

  • 40 min

Gdy mamy ochotę na coś słodkiego możemy przygotować takie oto trufelki,robi się je bardzo szybko.Z przepisu wyszło mi 22 sztuki trufelek.Idealne na deser.Polecam.

  • 40 min

Składniki:

  • Masa:
    15 dag masła lub margaryny
    3 łyżki cukru pudru
    5 łyżek kakao
    półtorej szklanki drobno pokruszonych herbatników

    Polewa:
    3 łyżki kakao
    3 łyżki cukru
    3 łyżki masła lub margaryny
    odrobina gorącej wody

    Dodatkowo:
    pół szklanki drobno pokruszonych herbatników
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery Trufle Herbaty

Herbatnikowe trufelki w polewie czekoladowej. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masa na herbatniki. 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,następnie dodajemy kakao i drobno pokruszone herbatniki.dokładnie ucieramy.
    ( herbatniki możemy zmielić w maszynce,lub włożyć do woreczka foliowego i za pomocą wałka do ciasta drobno pokruszyć )
  • Kuleczki. 2. Następnie z przygotowanej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.Kuleczki układamy na tacy.
  • Obtaczanie. 3. Kakao i cukier przekładamy do garnka,następnie mieszamy z odrobiną gorącej wody,tak,żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło lub margarynę.Polewę gotujemy kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając,następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista.
    Kuleczki zanurzamy w polewie a następnie obtaczamy w pokruszonych herbatnikach.
  • Gotowe. 4. Przygotowane trufelki układamy na tacy do zastygnięcia polewy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować