Gdy mamy ochotę na coś słodkiego możemy przygotować takie oto trufelki,robi się je bardzo szybko.Z przepisu wyszło mi 22 sztuki trufelek.Idealne na deser.Polecam.
40 min
Składniki:
Masa:
15 dag masła lub margaryny
3 łyżki cukru pudru
5 łyżek kakao
półtorej szklanki drobno pokruszonych herbatników
Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
Dodatkowo:
pół szklanki drobno pokruszonych herbatników
Herbatnikowe trufelki w polewie czekoladowej. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,następnie dodajemy kakao i drobno pokruszone herbatniki.dokładnie ucieramy.
( herbatniki możemy zmielić w maszynce,lub włożyć do woreczka foliowego i za pomocą wałka do ciasta drobno pokruszyć )
2.Następnie z przygotowanej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.Kuleczki układamy na tacy.
3.Kakao i cukier przekładamy do garnka,następnie mieszamy z odrobiną gorącej wody,tak,żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło lub margarynę.Polewę gotujemy kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając,następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista.
Kuleczki zanurzamy w polewie a następnie obtaczamy w pokruszonych herbatnikach.
4.Przygotowane trufelki układamy na tacy do zastygnięcia polewy.
Komentarze