Herbatnikowiec bez pieczenia

4.5 (159 ocen)

  • 45 min

Szybkie i smaczne ciasto.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na blachę o wymiarach 24x36 cm
    Składniki:
    4 paczki herbatników maślanych, 3 budynie waniliowe, 1 litr mleka, 6-7 łyżek cukru, puszka masy krówkowej, 1 opakowanie kremu tortowego np. o smaku ajerkoniaku
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Herbatnikowiec bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na blasze ułożyć pierwszą warstwę herbatników.
  • 2. Przygotować krem budyniowy: z 1 litra mleka odlać 1 szklankę i rozrobić w niej budynie. Pozostałe mleko zagotować dodając 6-7 łyżek cukru. Do gotującego mleka wlać rozrobiony proszek budyniowy, gotować chwilę cały czas mieszając. Gorący budyń wylać na ułożone herbatniki. Na gorącym kremie ułożyć drugą warstwę herbatników. Odstawić do wystygnięcia.
  • 3. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, przykryć kolejną trzecią warstwą herbatników. Krem tortowy przygotować według opisu na opakowaniu. Gotowy krem podzielić na dwie części: 2/3 kremu rozsmarować na herbatnikach, ułożyć kolejną warstwę ciastek a na nich wyłożyć resztę kremu tortowego. Wierzch dowolnie udekorować, np. wiórkami kokosowymi. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować