herbatnikowy jeżyk

4.5 (188 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis jest tak prosty i szybki, że już jako dziewczynka z podstawówki byłam w stanie go wykonać. Świetnie sprawdza się na przyjęciach- zachwyca nie tylko dorosłych, ale przede wszystkim dzieci.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 kostki masła lub margaryny
    1/2 kg cukru pudru
    2 żółtka
    7 paczek herbatników
    aromat rumowy
    kawa do posypania
    ryż preparowany lub pestki dyni
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Herbatnikowy jeżyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę, cukier puder i żółtka ukręcamy na gładką, puszystą masę, dodając aromat rumowy do smaku.
    Herbatniki kruszymy na bardzo drobno (najlepiej zrobić to wałkiem). Z poprzednio przygotowanego kremu odbieramy 3 łyżki i odstawiamy (później posłuży nam do posmarowania jeża), do pozostałej masy dodajemy pokruszone herbatniki i dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę odstawiamy do lodówki na 15 min aby stwardniała, po czym formujemy z niej kształt jeża. Całego dokładnie smarujemy pozostawionym kremem.
    Tak przygotowanego jeża obsypujemy kawą lub kakao, doczepiamy oczy (np z orzechów, pestek dyni), nos (np z rodzynek), gęsto wtykamy ryż preparowany lub pestki dyni na kolce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować