Przepis jest tak prosty i szybki, że już jako dziewczynka z podstawówki byłam w stanie go wykonać. Świetnie sprawdza się na przyjęciach- zachwyca nie tylko dorosłych, ale przede wszystkim dzieci.
1 godz. 30 min
Składniki:
2 kostki masła lub margaryny
1/2 kg cukru pudru
2 żółtka
7 paczek herbatników
aromat rumowy
kawa do posypania
ryż preparowany lub pestki dyni
Herbatnikowy jeżyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło lub margarynę, cukier puder i żółtka ukręcamy na gładką, puszystą masę, dodając aromat rumowy do smaku.
Herbatniki kruszymy na bardzo drobno (najlepiej zrobić to wałkiem). Z poprzednio przygotowanego kremu odbieramy 3 łyżki i odstawiamy (później posłuży nam do posmarowania jeża), do pozostałej masy dodajemy pokruszone herbatniki i dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę odstawiamy do lodówki na 15 min aby stwardniała, po czym formujemy z niej kształt jeża. Całego dokładnie smarujemy pozostawionym kremem.
Tak przygotowanego jeża obsypujemy kawą lub kakao, doczepiamy oczy (np z orzechów, pestek dyni), nos (np z rodzynek), gęsto wtykamy ryż preparowany lub pestki dyni na kolce.
Komentarze