Herbatnikowy przekładaniec

4.5 (157 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 10 min

Ciasto jest idealne i ciekawe w smaku, gdyż posiada 3 różne masy. A do tego bardzo szybkie i łatwe do zrobienia.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ok. 51 herbatników Petit Beuree

    Masa brzoskwiniowa :
    - 1 puszka brzoskwiń
    - 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    - 4 łyżki cukru

    Masa kakaowa z kaszy manny:
    - 0,5 l mleka
    - 1/2 kostki masła
    - 1/2 szklanki mleka
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1/2 op. cukru waniliowego
    -1/2 szklanki kaszy manny
    - 3 łyżki kakao

    Masa karpatkowa :
    -625 ml mleka
    -1/2 kostki masła
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1/2 op,. cukru waniliowego
    - 125 g mąki
    - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
    - 2 żółtka

    cukier puder
    50 g czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Herbatnikowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno blaszki wykładamy herbatnikami.
  • 2. Brzoskwinie odcedzamy, a do soku dolewamy tyle wody aby wyszło 1l soku. Brzoskwinie kroimy w kostkę, zostawiając 2 do dekoracji, które kroimy w paski. Zagotowujemy ok. 750 ml soku, a w reszcie rozpuszczamy cukier i budynie. Łączymy obie masy. Mieszamy aż zgęstnieje trzymając cały czas na palniku. Do gorącej masy dodajemy pokrojone brzoskwinie i wlewamy na herbatniki.
  • 3. Na masę brzoskwiniową kładziemy kolejną warstwę herbatników.
  • 4. Teraz robimy masę kakaową z kaszy manny. Mleko , masło i cukry zagotowujemy. Dodajemy kaszę mannę i mieszamy aż zgęstnieje. Wsypujemy kakao i mieszamy do połączenia składników. Wlewamy ciepłą masę na herbatniki.
  • 5. Na masę kakaową układamy kolejną warstwę herbatników.
  • 6. Masę karpatkową rozpoczynamy od zagotowania ok. 450 ml mleka z masłem i cukrami. Pozostałą część mleka miksujemy z żółtkami, budyniem i mąką. Obie masy łączymy i miksujemy ( cały czas trzymając na palniku ) do czasu zgęstnienia masy. Gotową wlewamy na herbatniki.
  • Herbatnikowy przkładaniec 7. Na górze układamy kolejną warstwę herbatników. Posypujemy wszystko cukrem pudrem, a na każdym herbatniku układamy po jednym plasterku brzoskwini. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią brzoskwinie. Wkładamy do lodówki na 3- 4 godziny.

Porady

Składniki są na formę o wymiarach 22x28. W razie potrzeby wystarczy podwoić składniki. Zamiast brzoskwiń można użyć innych owoców z puszki np. ananasów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować