Hinduski szaszłyk. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski. Każdy pasek lekko rozbić tłuczkiem ( rozpłaszczyć).
Gorczycę wrzucić na patelnię, po chwili dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek, imbir i krótko przesmażyć na części oliwy. Przestudzić, przełożyć do miseczki i dodać wszystkie pozostałe składniki, zmiksować blenderem.
1/3 część przeznaczyć do zamarynowania pokrojonego w paski kurczaka. Paski kurczaka włożyć do marynaty ( pasty) i trzymać w otrzymanej paście przez około 4 godziny.
Następnie nabić na dwa patyki do szaszłyków i grillować w piekarniku 20 -25 minut. Oczywiście możemy to zrobić na węglowym grillu, ostatecznie na patelni grillowej.
Pozostała część przygotowanej marynaty, ( pasty) wykorzystać jako sos.
Komentarze