Hiszpańska tortilla

4.51 (171 ocen)

Szybkie i proste danie, do którego można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia i to co akurat mamy w lodówce. Pół godziny i obiad gotowy!

Składniki:

  • 4-5 ugotowanych ziemniaków
    4 jajka
    2 papryki konserwowe
    ok 10 dag szynki w plastrach
    cebula
    ząbek czosnku
    sól, pieprz, oregano, papryka w proszku
    ok 10 dag sera żółtego
    łyżka oleju do posmarowania naczynia
Wystaw ocenę:

4.51 (171 ocen)

Hiszpańska tortilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • hiszpańska tortilla 1. Ziemniaki pokroić w grube plastry, paprykę i szynkę w kostkę, cebulkę bardzo drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce (jeśli mamy w kawałku ale można użyć w plastrach). Jajka rozbełtać z solą, pieprzem, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

    Naczynie żaroodporne posmarować olejem, ułożyć na dnie plastry ziemniaków, posypać je cebulką, papryką, szynką, oregano. Zalać jajkami i całość posypać serem żółtym i oregano.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok pół godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować