Hiszpańska zapiekanka z kurczakiem i chorizo

4.51 (166 ocen)

Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa, o bardzo intensywnym smaku. Świetnie wzmocniła smak mojej zapiekanki i nadała jej charakteru:).

Składniki:

  • 800g ziemniaków
    300g kiełbasy chorizo
    1 duży filet z kurczaka
    1 czerwona papryka
    2 cebule
    100g zielonych oliwek
    1 jajko
    250ml jogurtu greckiego
    1/2 pęczka natki pietruszki
    100g twardego sera, np. cheddar
    papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, sól, pieprz
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Hiszpańska zapiekanka z kurczakiem i chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  • 2. Kiełbasę chorizo kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy na suchej patelni aż wytopi się tłuszcz. Odsączamy na ręczniku papierowym.
  • 3. Filety, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Pietruszkę siekamy.
  • 4. Do naczynia żaroodpornego przekładamy pokrojone w plasterki ziemniaki, dodajemy chorizo, kurczaka, paprykę, cebulę, pietruszkę i pokrojone oliwki. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą jajko, jogurt, starty na tarce żółty ser i przyprawy. Przelewamy do naczynia żaroodpornego i dokładnie mieszamy.
  • 5. Naczynie żaroodporne umieszczamy w piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do 180 stopni. Zapiekamy przez około 20-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować