Hiszpańskie gniazdka

0 (0 ocen)

  • 20 min

coś słodkiego na uciechę

  • 20 min

Składniki:

  • 3 szkl mąki
    3 szkl wody
    250 g margaryny
    5 jajek
    szczypta soli
    olej do smażenia

    Na lukier
    1 szkl cukru
    2-3 łyżki soku z cytryny
    trochę wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Hiszpańskie gniazdka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1.
    W garnku zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej.

  • wyciskać niewielkie kółeczka 2. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm (można też najpierw wyłożyć je na papier, a potem wyciąć - jest chyba szybciej ;).

  • gotować w głębokim tłuszczu 3. Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po kilku sekundach usunąć papier - lekko odchodzi). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony,

  • wystudzić na papierze 4. Wyjąć, osączyć na bibule.
  • na koniec polukrować 5. Na koniec po wystudzeniu polukrować


    przygotować lukier;
    cukier w rondelku zalać wodą by stal się gęstą masą cukrową, gotować do nitki (syrop który po podniesieniu łyżki tworzy nitkę)
    zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i ucierać łyżką ..
    Pod wpływem ucierania i stygnięcia powinna powstać biała masa, szybko smarować a kiedy zastyga podgrzewać na ogniu..
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować