Holenderski kebab

4.5 (179 ocen)

  • 40 min

Holenderski fast food dla osób lubiących frytki i kebaby, serwowany w aluminiowych foremkach ma wielbicieli na całym świecie. Polecam jest pyszny!

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    olej rzepakowy do smażenia
    2 piersi z kurczaka
    1 czubata łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros)
    10 dag goudy
    1/2 kapusty pekińskiej
    1 pomidor
    1 ogórek świeży
    2 ogórki konserwowe
    ewentualnie prażona cebulka
    Sos:
    200 ml jogurtu naturalnego
    1 łyżka majonezu
    sól, pieprz czarny świezo mielony do smaku
    3 ząbki czosnku
    dodatkowo;
    Ketchup lub sos tysiąca wysp
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Frytki

Holenderski kebab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1nedah3 1. Składniki sosu mieszam ze sobą z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, chłodzę w lodówce.

    Pierś kurczaka myję,kroję kostkę, oprószam przyprawą do kebabu i wkładam na 15 minut do lodówki.Po tym czasie smażę na patelni, na rumiano w niewielkiej ilości oleju.
  • image-13990x5 2. Ziemniaki obieram, myję i kroję na frytki. Smażę w goracym oleju na chrupiąco we frytkownicy
  • image-0w78gai 3. Ogórki i pomidora kroję w półplasterki. Kapustę siekam nożem. Ser ścieram na tarce
  • image-0t33mpe 4. 4 foremki aluminiowe wykładam po równo frytki. Na frytki nakładam usmażoną pierś z kurczaka, posypuję startym żółtym serem.

    Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni na ok. 5 minut-. do momentu aż ser się rozpuści.

    Po tym czasie wyciągam danie z piekarnika polewam przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym, przykrywam kapustą, pomidorem, ogórkami polewam ketchupem lub sosem tysiąca wysp.

    Podaję od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować