Hot spicy strips - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w długie paski posypujemy solą, słodką papryką i papryką cayenne. Zostawiamy na przynajmniej pół godziny, aby mięso skruszało.
Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, mąkę, sól, słodką paprykę, paprykę ostrą i cayenne.
Ciasto mieszamy trzepaczką lekko napowietrzając.
Pokrojone w paski filety wrzucamy do ciasta i chowamy do lodówki na godzinę.
2.Do frytkownicy lub głębokiej patelni wlewamy litr oleju rzepakowego, nagrzewamy go do 180 *C.
Do głębokiej miski wsypujemy szklankę mąki, szczypcami wyciągamy oblepione ciastem filety, wkładamy do miseczki z mąką i zataczając nią koła lekko podrzucać. Ciasto na filetach dzięki temu zabiegowi się sfałduje i będzie miało strukturę wypukłą i bardzo chrupiącą.
Panierowane filety wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor, odsączamy na ręczniku papierowym.
Porady
Filety idealnie smakują podane z sosem czosnkowym i frytkami.
Komentarze