Hot Spicy Strips

4.5 (158 ocen)

  • 2 godz.

Idealna chrupiąca przekąska zarówno na ciepło i zimno.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
    1 szklanka mąki
    150 ml mleka 3,2%
    2 jajka
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka papryki cayenne

    dodatkowo do przyprawienia filetów:
    1⁄3 łyżeczki soli
    1⁄2 łyżeczki słodkiej papryki
    1⁄3 łyżeczki papryki cayenne

    dodatkowo do panierowania:
    1 szklanka mąki typ 500
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Hot spicy strips - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bardzo lubię pomagać mamie w przygotowywaniu smakołyków.
Wiktoria 2,5 roku miesza marynatę do filecików. 1. Filety z kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w długie paski posypujemy solą, słodką papryką i papryką cayenne. Zostawiamy na przynajmniej pół godziny, aby mięso skruszało.
    Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, mąkę, sól, słodką paprykę, paprykę ostrą i cayenne.
    Ciasto mieszamy trzepaczką lekko napowietrzając.
    Pokrojone w paski filety wrzucamy do ciasta i chowamy do lodówki na godzinę.
  • Smażenie w frytkownicy 2. Do frytkownicy lub głębokiej patelni wlewamy litr oleju rzepakowego, nagrzewamy go do 180 *C.
    Do głębokiej miski wsypujemy szklankę mąki, szczypcami wyciągamy oblepione ciastem filety, wkładamy do miseczki z mąką i zataczając nią koła lekko podrzucać. Ciasto na filetach dzięki temu zabiegowi się sfałduje i będzie miało strukturę wypukłą i bardzo chrupiącą.

    Panierowane filety wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor, odsączamy na ręczniku papierowym.

Porady

Filety idealnie smakują podane z sosem czosnkowym i frytkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Impreza Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować