Tradycyjne hreczniaki kresowe to kotlety z hreczki, czyli kaszy gryczanej i białego sera. Ja swoje lekko zmodyfikowałam i wzbogaciłam o dodatek cukinii.
30 min
Składniki:
2 torebki kaszy gryczanej (200 g)
250 g półtłustego twarogu
1 młoda cukinia
bulion drobiowy
½ cebuli
1-2 ząbki czosnku
1 jajko
olej do smażenia
½ pęczka natki pietruszki
bułka tarta
sól i pieprz
Hreczniaki z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gryczaną ugotować w bulionie drobiowym. Wystudzić i zmiksować razem z twarogiem. (Ja zmiksowałam blenderem, najpierw jeden worek kaszy z połową sera, później drugi).
2.Kaszę i twaróg przełożyć do miski. Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać do kaszy. Na końcu wbić jajko i wsypać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
3.Formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej. (Ja zrobiłam małe, wyszło 15 sztuk). Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Komentarze