Dzisiaj zapraszam na jedną z najpopularniejszych potraw kuchni libańskiej w paprykowej odsłonie z dodatkiem suszonych pomidorów. Hummus jest smaczny, pożywny i niezwykle zdrowy. Zawiera dużą dawkę błonnika, białka, żelaza, witamin oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
0 (0 ocen)
Porady
* Ciecierzycę gotujemy bez soli. Dodatek sody oczyszczonej sprawi, że ziarna ciecierzycy będą miękkie i bardzo delikatne w smaku * Wodę dolewamy stopniowo podczas miksowania. Ilość dodanej wody zależy od naszych upodobań dotyczących konsystencji hummusu. Gotowy hummus przekładamy do słoiczków, wierzch zalewamy oliwą z oliwek z dodatkiem szczypty kuminu i przechowujemy w lodówce do 1 tygodnia. Według tradycyjnej receptury, hummus rozrzedzamy za pomocą wody. Oliwa z oliwek służy wyłącznie jako dodatek do już gotowego hummusu, świetnie poprawia jego smak, a także dostarcza dodatkowej dawki zdrowych tłuszczów.
Komentarze