Hummus paprykowy z suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dzisiaj zapraszam na jedną z najpopularniejszych potraw kuchni libańskiej w paprykowej odsłonie z dodatkiem suszonych pomidorów. Hummus jest smaczny, pożywny i niezwykle zdrowy. Zawiera dużą dawkę błonnika, białka, żelaza, witamin oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

  • 60 min

Składniki:

  • - 300 g ciecierzycy
    - 150 pasty Tahini
    - 4 - 5 łyżek soku z cytryny
    - 2 - 3 ząbki czosnku
    - 1 łyżeczka zmielonego kuminu
    - 1 spora łyżeczka słodkiej papryki
    - 0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki
    - suszone pomidory
    - woda (około 150 ml)
    - sól do smaku

    DODATKI
    - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (do namaczania i gotowania)
    - oliwa z oliwek (do polania)
    - ulubiona zielenina
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Hummus paprykowy z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę dokładnie płuczemy, zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i odstawiamy do namaczania na 12 godzin (najlepiej na noc). Drugiego dnia zalewamy ją świeżą wodą (1 część ciecierzycy na 4 części wody), dodajemy 0,5 łyżeczki sody i gotujemy do miękkości. Podczas gotowania ściągamy powstającą na powierzchni piankę.
  • 2. Ugotowaną ciecierzycę studzimy, dodajemy do niej sok z cytryny, wodę*, pastę tahini, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i miksujemy wszystko na jednolitą oraz gładką masę. Do powstałej pasty dodajemy kumin, obie papryki mielone oraz pokrojone drobno suszone pomidory. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą. Życzę smacznego :)

Porady

* Ciecierzycę gotujemy bez soli. Dodatek sody oczyszczonej sprawi, że ziarna ciecierzycy będą miękkie i bardzo delikatne w smaku * Wodę dolewamy stopniowo podczas miksowania. Ilość dodanej wody zależy od naszych upodobań dotyczących konsystencji hummusu. Gotowy hummus przekładamy do słoiczków, wierzch zalewamy oliwą z oliwek z dodatkiem szczypty kuminu i przechowujemy w lodówce do 1 tygodnia. Według tradycyjnej receptury, hummus rozrzedzamy za pomocą wody. Oliwa z oliwek służy wyłącznie jako dodatek do już gotowego hummusu, świetnie poprawia jego smak, a także dostarcza dodatkowej dawki zdrowych tłuszczów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

hummus z suszonymi pomidorami

To może cię zainteresować