Hummus - pasta z cieciorki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cieciorkę wsypujemy na sitko, przepłukujemy wodą, wsypujemy do garnka i zalewamy dwiema szklankami wody. Dodajemy pół łyżeczki sody oczyszczonej (dzięki temu szybciej zmięknie) i odstawiamy na całą noc.
Następnego dnia odlewamy wodę, ponownie przepłukujemy cieciorkę, zalewamy dwiema szklankami wody i dodajemy resztę sody. Gotujemy do miękkości.
Cieciorkę odcedzamy i studzimy.
Następnie wrzucamy do malaksera razem z pastą tahini, czosnkiem, gałką, solą oraz sokiem z cytryny. Miksujemy przez 3 - 4 minuty na w miarę gładki krem. Następnie dodajemy lodowatą wodę i miksujemy jeszcze przez chwilę.
Przed podaniem polewamy olejem, posypujemy sezamem i kolendrą.
Wspaniale smakuje ze świeżą, chrupiącą bagietką.
Komentarze