Hummus - pasta z cieciorki

0 (0 ocen)

  • 13 godz. 20 min

Wspaniała, zdrowa, pełna witamin - idealnie sprawdzi się jako zastępstwo ciężkich sosów na grillu. ;)

  • 13 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 szklanka suchej cieciorki
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 ząbki czosnku
    pół pęczka kolendry
    6 łyżek pasty tahini
    1 łyżka ziaren sezamu
    4 łyżki oleju z orzechów włoskich (lub oliwy)
    1/3 szklanki wody z kostką lodu
    sok z 1/2 cytryny
    spora szczypta gruboziarnistej soli morskiej
    szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Hummus - pasta z cieciorki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cieciorkę wsypujemy na sitko, przepłukujemy wodą, wsypujemy do garnka i zalewamy dwiema szklankami wody. Dodajemy pół łyżeczki sody oczyszczonej (dzięki temu szybciej zmięknie) i odstawiamy na całą noc.

    Następnego dnia odlewamy wodę, ponownie przepłukujemy cieciorkę, zalewamy dwiema szklankami wody i dodajemy resztę sody. Gotujemy do miękkości.

    Cieciorkę odcedzamy i studzimy.

    Następnie wrzucamy do malaksera razem z pastą tahini, czosnkiem, gałką, solą oraz sokiem z cytryny. Miksujemy przez 3 - 4 minuty na w miarę gładki krem. Następnie dodajemy lodowatą wodę i miksujemy jeszcze przez chwilę.

    Przed podaniem polewamy olejem, posypujemy sezamem i kolendrą.

    Wspaniale smakuje ze świeżą, chrupiącą bagietką. 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować