Rewelacyjne połączenie bobu z sezamem i curry. Znakomita pasta śniadaniowa lub przystawka do podania z pieczywem, podpłomykami, chlebkami naan lub nachosami. Świetnie smakuje także jako pasta do makaronu i dip do warzyw.
25 min
Składniki:
300 g bobu,
2-3 łyżki tahini,
ok. 100 ml zimnej wody,
2 łyżki oliwy,
1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę,
sok z 1/2 cytryny,
1 czubata łyżeczka madras curry,
1 łyżeczka cukru,
sól i pieprz do smaku.
Do podania:
ulubione świeże zioła (natka pietruszki, tymianek, koperek, oregano, mięta, kolendra lub inne).
1.Bób umyć, odsączyć na sicie. W rondlu zagotować wodę z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczką cukru, wsypać bób i gotować 8 minut.
Ugotowany bób przełożyć łyżką cedzakową do lodowatej wody, wystudzić, odsączyć na sicie, obrać.
2.Bób przełożyć do miksera, dodać tahini, oliwę, czosnek, curry, sok z cytryny i połowę wody, zmiksować na gładko (ok. 3-5 minut). W trakcie miksowania dodawać pozostałą wodę (do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji, pasta do makaronu i dip mogą być rzadsze). Doprawić do smaku solą, pieprzem
Komentarze