Wschód słońca nad Idaho :) Bardzo smaczne, tanie danie wprost z ziemniaczanego stanu Idaho. Pieczony ziemniak z jajkiem, szynką i warzywami. Pyszna zapiekanka podawana na gorąco z sosem czosnkowym.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- duże ziemniaki: 2 sztuki
- jajka: 2 sztuki
- Żółty ser: 6 plastrów
- pieczarki: 6 sztuk
- szynka z indyka (można użyć zwykłej szynki bądź bekonu): 6 sztuk
- żółta papryka: 0.5 sztuki
- cebula: 0.5 sztuki
- czosnek: 1 ząbek
- natka pietruszki (posiekana): 1 łyżka
- oliwa: 2 łyżki
- sól: 2 szczypty
- pieprz (do smaku): 2 szczypty
- chilli w proszku (do smaku): 2 szczypty
- szczypiorek (poszatkowany): 2 łyżki
4.Ziemniaki piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
5.Upieczone ziemniaki wyjmij z piekarnika. Obetnij wierzch i łyżką wyjmij miąższ. Dobrze jest to robić kiedy ziemniaki są gorące. Uwaga na paluszki :). Miąższ można wykorzystać do farszu na pierogi albo zrobić puree :).
6.Cebulę, pieczarki, szynkę, paprykę, czosnek pokrój i usmaż na łyżce oleju.
7.Usmażone warzywa i szynkę dopraw solą, pieprzem, chilli i dodaj do nich natkę pietruszki.
8.Plastry sera żółtego (użyłam goudę) pokrój na drobne kawałki. Wyłóż nimi ziemniaczane miseczki.
9.Przełóż do ziemniaków farsz.
10.Wbij na każdego ziemniaka jajko.
11.Piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C lub do ścięcia się białka.
12.Upieczone ziemniaki podawaj gorące i posypane szczypiorkiem.
Komentarze