Idealne cupcakes z delikatnym serowym kremem:)

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Przepyszne waniliowe babeczki, które możemy dowolnie modyfikować w zależności od nastroju. U mnie w domu najszybciej znikają te dopiero co upieczone i nawet nie udekorowane kremem:) Smacznego:)

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • cupcakes:
    - 1 1/4 szklanki mąki
    - 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    - 0,5 łyżeczki soli
    - 2 jaja
    - 3/4 szklanki cukru (drobnego do wypieków)
    - 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    - 1/2 szklanki oliwy z oliwek
    - 1/2 szklanki maślanki

    serowy krem do dekoracji:
    - 114 g masła (niesłodzonego w temp. pokojowej)
    - 225 g serka naturalnego (typu philadelphia)
    - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    - cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Idealne cupcakes z delikatnym serowym kremem:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 176 stopni. W misce mieszamy składniki suche: mąkę (najlepiej przesianą), proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Odstawiamy miskę na bok i przygotowujemy składniki mokre. Jajka, ogrzane do temp. pokojowej delikatnie parzymy. Ucieramy je mikserem przez ok 30 sekund. Następnie dodajemy cukier i mieszamy na średnich obrotach ok 30 sekund. Dodajemy ekstrakt oraz olej i zmniejszając obroty mieszamy. Po zredukowaniu możliwości miksera do minimum dodajemy połowę mąki i szybko mieszamy. Następnie wlewamy połowę maślanki i miksujemy. Analogicznie postępujemy z pozostałą mąką i maślanką. Co najważniejsze nie należy miesząc całości zbyt dokładnie a jedynie do połączenia się składników. Powstałe ciasto będzie stosunkowo rzadkie. Tak powstałą masą napełniamy papilotki do 2/3 ich wysokości. Babeczki pieczemy w temp. 176 stopni przez 12-14 minut lub do suchego patyczka. Pozostawiamy je do całkowitego ostygnięcia w tym czasie zajmując się kremem.
  • 2. Przygotowanie kremu wymaga sporej cierpliwości, mimo że jego przygotowanie wydaje się banalnie proste:) Masło ogrzane do temp. pokojowej ucieramy mikserem na puszystą i delikatną masę. Dodajemy do niego serek (osobiście daję serek w temp. otoczenia, mimo że można również pokusić się o dodanie serka prosto z lodówki). Ucieramy całość do puszystości. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy oraz cukier puder (nie podałam ilości ponieważ wydaje mi się, że to czysto "smakowa" sprawa - jedni lubią mniej, drudzy bardziej słodko:)) Zmniejszamy obroty miksera i ucieramy całość do uzyskani pożądanej konsystencji. Gdyby krem był zbyt gęsty można dodać odrobinkę śmietany 30%, niezbyt jednak dużo, wówczas nie zostanie on na miejscu w trakcie dekoracji. Gotowy krem można zamrozić i przechowywać ok. tygodnia, choć możliwe, że konieczne będzie jego ponowne utarcie. Aby uzyskać kolory proponuję dodać odrobinę barwnika spożywczego. Życzę udanej zabawy podczas dekoracji i smacznego przy degustacji:)) Gwarantuję, że będą często gościły na Waszych stołach:)))
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować