Imam bayildi-nadziewany bakłażan

4.5 (179 ocen)

  • Dla 2 osób

Pyszny, lekki, łatwy w przygotowaniu zapiekany bakłażan z nadzieniem, popularny w Grecji i Turcji.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • - 1 bakłażan
    - 1/2 papryki żółtej
    - 1/2 papryki czerwonej
    - 1 mała cukinia
    - 1/2 puszki krojonych pomidorów
    - 1 mała cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - garść startego żółtego sera
    - oregano
    - sól i pieprz
    -oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Imam bayildi-nadziewany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana kroimy wzdłuż na dwie części, lekko wydrążamy środek, solimy i odstawiamy na 20 min.

    Papryki oczyszczamy kroimy w kostkę, cebulę siekamy, cukinię obieramy i również kroimy w kostkę.

    Na łyżce oleju podsmażamy pokrojone wcześniej warzywa, zalewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy pomidory, zmiażdżony czosnek i smażymy aż delikatnie zmiękną, a płyn odparuje. Pod koniec przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.

    Bakłażana płuczemy pod bieżącą wodą i podsmażamy na oliwie. Następnie układamy na blaszce wyłożonej spożywczą folią aluminiową, nakładamy do środka farsz, posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 20 min. w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować