Imbirowy krupnik z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Warzywa obrać umyć i pokroić: ziemniaki,paprykę,cebulę w
kostkę,czosnek w słupki,por w talarki,marchew,seler,pietruszkę
zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2.
Na patelni rozgrzać masło,włożyć rozdrobnione,wymieszane warzywa
3.
Smażyć do czasu ich zeszklenia.
4.
W garnku zagotować około 2,5 l. wody,włożyć kostki
rosołowe,przesmażone warzywa,pomidory pokrojone w większą
kostkę,wsypać kaszę i gotować do miękkości,przyprawić do smaku
przyprawami,dodać gałkę,imbir oraz pokrojoną w talarki
kiełbasę,wlać rozprowadzoną w ciepłym wywarze śmietanę i
zagotować.
5.Na koniec wsypać drobno pokrojoną natkę.
Porady
Można podawać jako samodzielne
danie z pieczywem lub jako dodatek do naleśników i placków
ziemniaczanych.
Komentarze