Imbirowy kurczak nadziewany pomarańczami i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Sok z pomarańczy wymieszać z miodem,majerankiem,imbirem i utartymi w moździerzu kuminem i kolendrą.Mieszanką polać kurczaka,natrzeć solą i oprószyć pieprzem.Wstawić do lodówki na minimum godzinę.Pomarańcze obrać i pokroić w ósemki,cytrynę ze skórką w ćwiartki.2 jabłka pokroić w talarki a 2 w ósemki.Cząstki jabłek,cytryny i pomarańczy wymieszać z rodzynkami,posypać cukrem i nadziać kurczaka.Ułożyć w żąroodpornym naczyniu z pokrywką lub w rękawie do pieczenia,podlać oliwą i obłożyć plastrami jabłek.Piec ok.1,5 godziny w temp.180 stopni.Kurczak jest gotowy,gdy po nakłuciu widelcem wypływa z niego jasny klarowny sok.Po tym czasie zdjąć pokrywę lub rozciąć rękaw,usunąć plastry jabłek i pozostawić jeszcze na 15 minut w piekarniku,aby skórka nabrała złocistego koloru-najlepiej włączyć termoobieg.
Porady
Jeśli mamy czas,kurczaka najlepiej natrzeć dzień wcześniej przed pieczeniem i wstawić na noc do lodówki.
Komentarze