Kolejna odsłona różyczek- tym razem na słono. Idealna przekąska na każdą imprezę.
60 min
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 20 plasterków kiełbasy krakowskiej lub kindziuka
- 50 g żółtego sera w plastrach
- oregano
- 5 łyżeczek ketchupu
- świeża bazylia do ozdoby
Imprezowe różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na 7 równych pasków. Plasterki kiełbasy przecinamy na połowy, plastry sera kroimy na wąskie paski (około 0,5 cm).
2.Paski ciasta w górnej części smarujemy ketchupem, następnie kładziemy na nich (jeden obok drugiego) paski sera. Na to układamy kiełbasę, tak aby zaokrąglone brzegi wystawały poza brzeg ciasta. Ciasto zaginamy w połowie, tak aby przykryć część kiełbasy.
3.Na koniec, tak przygotowane paski ciasta zawijamy tworząc różyczki. Na wierzchu posypujemy je oregano.
4.Różyczki pieczemy pod przykryciem (z folii aluminiowej) w piekarniku nagrzanym do 175 st. przez około 35-40 minut. Następnie odkrywamy folię i pieczemy jeszcze około 10 minut,
Komentarze