Indyczy wieniec a'la kulebiak

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 50 min

Idealnie soczysty i aromatyczny indyk otulony drożdżowym ciastem serwowany z buraczanymi frytkami. Odświętne danie gotowe!

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • pierś z indyka- ok. 500 g
    • orzechy włoskie - 200g
    • buraki- 2 szt.
    Składnik podstawowy dodatkowy:
    • ciasto drożdżowe (wytrawne)- prostokątny placek- czyli jedno opakowanie ok. 350 g
    Składniki robocze:
    • oliwa aromatyzowana (spod suszonych pomidorów)
    • 1 ząbek czosnku
    • sól
    • pieprz
    • jajko
    • olej
    Dekoracja:
    * natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Indyczy wieniec a'la kulebiak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie indyka 1. Pierś z indyka porcjujemy na mniejsze i cieńsze kawałki.
  • marynata 2. Przygotowujemy marynatę- orzechy włoskie prażymy na patelni, siekamy i przekładamy do dużego pojemnika. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalewy oliwą. Każdy kawałek indyka solimy i pieprzymy. Przekładamy do marynaty- zostawiamy na noc w lodówce.
  • indyk w cieście 3. Ciasto drożdżowe cienko wałkujemy na kształt prostokąta. Wzdłuż dłuższego boku wykładamy indyka wraz z orzechami z oliwy.
  • indyczy wieniec 4. Ciasto zawijamy i zamykamy- staramy się by zawinięcie znalazło się na dole. Z tak przygotowanej rolady formujemy wieniec. Z resztek ciasta wykrawamy ozdobne ciasteczka, które przyklejamy za pomocą rozbełtanego jajka do ciasta.
  • kulebiak z indyka 5. Tak przygotowany wieniec odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Kulebiak pieczemy ok. 40- 45 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
  • frytki z buraka 6. Kulebiak podajemy z buraczkowymi frytkami. Buraki gotujemy al dente. Obieramy i wykrawamy frytki. Wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Skrapiamy olejem, solimy i zapiekamy ok. 20 minut, 180 stopni, termoobieg. Smacznego!

Porady

Ciasto drożdżowe można przygotować samemu w domu. Polecam zdrowszą wersję na mące pełnoziarnistej orkiszowej. Składniki: • 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej • 12 g drożdży • łyżeczka cukru • 0,5 łyżeczki soli • 125ml mleka • 1 jajko • 30 g roztopionego masła Przygotowujemy zaczyn- drożdże rozpuszczamy w cukrze, zalewamy lekko podgrzanym (ciepłym, ale nie za gorącym) mlekiem- mleko dodajemy stopniowo naprzemiennie z 50 g mąki. Całość dobrze mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 20 minut, żeby zaczyn popracował. W dużej misce wysypujemy resztę mąki, dodajemy sól, jajko, stopiony tłuszcz oraz zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia- ciasto musi podwoić swoją objętość. Ciasto gotowe do dalszych działań- np. z indyczym kulebiakiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować