Idealnie soczysty i aromatyczny indyk otulony drożdżowym ciastem serwowany z buraczanymi frytkami. Odświętne danie gotowe!
0 (0 ocen)
Porady
Ciasto drożdżowe można przygotować samemu w domu. Polecam zdrowszą wersję na mące pełnoziarnistej orkiszowej. Składniki: • 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej • 12 g drożdży • łyżeczka cukru • 0,5 łyżeczki soli • 125ml mleka • 1 jajko • 30 g roztopionego masła Przygotowujemy zaczyn- drożdże rozpuszczamy w cukrze, zalewamy lekko podgrzanym (ciepłym, ale nie za gorącym) mlekiem- mleko dodajemy stopniowo naprzemiennie z 50 g mąki. Całość dobrze mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 20 minut, żeby zaczyn popracował. W dużej misce wysypujemy resztę mąki, dodajemy sól, jajko, stopiony tłuszcz oraz zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia- ciasto musi podwoić swoją objętość. Ciasto gotowe do dalszych działań- np. z indyczym kulebiakiem.
Komentarze