Indycze frykadelki z jarmużem w cebulowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki jaglane przepłukać pod bieżącą wodą. Zalać wrzątkiem , żeby napęczniały. Jarmuż czysty , osuszony pokroić na drobniutkie kawałki.
Do miseczki przełożyć mięso . Dodać jarmuż ,płatki jaglane , jajka , mannę , zioła , pieprz i sól .
Wszystko dobrze wyrobić . Formować kule . Obtaczać w mące jaglanej i obsmażać na oleju rzepakowym na złoty kolor.
Frykadelki przełożyć do brytfanny . Wlać 1/2 l ciepłej wody i przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 min.
2.Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojona w piórka cebulę.
Dodać czubricę , sól, szklankę wody i dusić kilka minut.
Jogurt wymieszać z mąką i dodać do cebuli.
Takim sosem zalać mięso w brytfannie i wstawić do piekarnika jeszcze na ok 15 min.
Smacznego.
Komentarze