Indycze frykadelki z jarmużem w cebulowym sosie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne i zdrowe danie obiadowe.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
    100 g jarmużu
    3/4 szklanki płatków jaglanych
    3/4 szklanki kaszy manny
    2 jajka
    łyżka ziół Małgosi
    pieprz młotkowany z kolendrą
    sól do smaku
    mąka jaglana do obtoczenia
    3 łyżki oleju rzepakowego do obsmażenia

    3 cebule
    2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
    łyżka czubricy żółtej
    150 g jogurtu naturalnego
    2 łyżki mąki jaglanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Indycze frykadelki z jarmużem w cebulowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki jaglane przepłukać pod bieżącą wodą. Zalać wrzątkiem , żeby napęczniały. Jarmuż czysty , osuszony pokroić na drobniutkie kawałki.
    Do miseczki przełożyć mięso . Dodać jarmuż ,płatki jaglane , jajka , mannę , zioła , pieprz i sól .
    Wszystko dobrze wyrobić . Formować kule . Obtaczać w mące jaglanej i obsmażać na oleju rzepakowym na złoty kolor.
    Frykadelki przełożyć do brytfanny . Wlać 1/2 l ciepłej wody i przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 min.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojona w piórka cebulę.
    Dodać czubricę , sól, szklankę wody i dusić kilka minut.
    Jogurt wymieszać z mąką i dodać do cebuli.
    Takim sosem zalać mięso w brytfannie i wstawić do piekarnika jeszcze na ok 15 min.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż Mięso Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować