Dietetyczna wersja zwykłych kotletów. Jeśli ktoś chce, nie widzę problemu, aby smażyć na suchej patelni teflonowej. Można dodać więcej szpinaku, samo zdrowie!
30 min
Składniki:
Mięso mielone z piersi indyka bez skóry 250 g
Ryż brązowy naturalny 100 g
Szpinak mrożony 100 g
Jaja kurze całe 60 g (1 szt.)
Pieprz czarny, zmielony 3 g (3 szczypty)
Sól biała 2 g (2 szczypty)
Oliwa z oliwek 15 g (3 łyżeczki)
Zioła prowansalskie 8 g (1 łyżka)
Przyprawa do mięsa mielonego ( 3 szczypty)
Indycze kotleciki z ryżem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie wkładamy do miski mięso, szpinak, zioła. Następnie dodajemy ryż.
Wbijamy jajko, całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Ja użyłam jeszcze przyprawy do mięsa mielonego. Smażymy z obu stron na bardzo małym ogniu pod przykryciem.
Komentarze