Indycze piersi z pieczarkami i estragonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi umyłam, osuszyłam, pokroiłam w plastry w poprzek włókien, lekko rozgniotłam dłonią, z obu stron oprószyłam solą i pieprzem.
2.Cebulę i czosnek obrałam, posiekałam.
Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w ćwiartki.
3.W rondlu rozgrzałam olej, partiami obsmażyłam mięso z obu stron, odłożyłam na talerz.
4.Do oleju ze smażenia mięsa dołożyłam masło, zeszkliłam cebulę i czosnek, dołożyłam pieczarki i obsmażyłam.
Do pieczarek dodałam mięso, podlałam winem i bulionem, wsypałam estragon. Dusiłam około 10 minut.
5.Mąkę dokładnie rozprowadziłam w 1/2 szklanki zimnej wody, dodałam do rondla, zagotowałam.
Na koniec wlałam kremówkę, doprawiłam sos pieprzem i solą.
Podgrzewałam razem jeszcze około minuty.
Porady
Mięso doskonale smakuje z każdym dodatkiem: ziemniakami, ryżem, makaronem, kasza jęczmienną lub gryczaną.
Komentarze