Indycze piersi z pieczarkami i estragonem

0 (0 ocen)

Pyszne, chude mięso w aromatycznym sosie

Składniki:

  • 80 dag piersi z indyka
    50 dag pieczarek
    sól
    pieprz
    2-3 łyżki oleju
    łyżka masła sklarowanego
    cebula
    duży ząbek czosnku
    1/3 szklanki białego wytrawnego wina – u mnie domowe z jabłek
    1 i 1/2 szklanki bulionu
    łyżeczka suszonego estragonu
    2 czubate łyżeczki mąki pszennej + 1/2 szklanki wody
    1/3 szklanki śmietanki kremówki
    natka pietruszki do posypania

Indycze piersi z pieczarkami i estragonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi umyłam, osuszyłam, pokroiłam w plastry w poprzek włókien, lekko rozgniotłam dłonią, z obu stron oprószyłam solą i pieprzem.
  • 2. Cebulę i czosnek obrałam, posiekałam.
    Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w ćwiartki.
  • 3. W rondlu rozgrzałam olej, partiami obsmażyłam mięso z obu stron, odłożyłam na talerz.
  • 4. Do oleju ze smażenia mięsa dołożyłam masło, zeszkliłam cebulę i czosnek, dołożyłam pieczarki i obsmażyłam.
    Do pieczarek dodałam mięso, podlałam winem i bulionem, wsypałam estragon. Dusiłam około 10 minut.
  • 5. Mąkę dokładnie rozprowadziłam w 1/2 szklanki zimnej wody, dodałam do rondla, zagotowałam.
    Na koniec wlałam kremówkę, doprawiłam sos pieprzem i solą.
    Podgrzewałam razem jeszcze około minuty.

Porady

Mięso doskonale smakuje z każdym dodatkiem: ziemniakami, ryżem, makaronem, kasza jęczmienną lub gryczaną.

Komentarze

Podobne przepisy