Indyjskie curry z jagnięciny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i wraz z drobno posiekanym czosnkiem zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać goździki, liście laurowe, imbir oraz chilli i wymieszać.
2.Mięso umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę i dodać do zeszklonej cebuli z przyprawami. Całość podsmażać 10 min.
3.W tym czasie przygotować pastę jogurtową. Jogurt naturalny dobrze roztrzepać (aby po dodaniu przypraw nie zważył się) i dodać do niego wszystkie przyprawy.
4.Pastę jogurtową dobrze wymieszać i dodać do mięsa. Całość smażyć, aż płyn zostanie wchłonięty.
5.Następnie dodać koncentrat pomidorowy oraz wywar jagnięcy i całość dusić na małym ogniu 45 min.
6.Gotowe curry z jagnięciny podawać z białym ryżem, posypane natką kolendry, którą można również zastąpić natką pietruszki.
Porady
Jeśli ktoś nie lubi bardzo ostrych dań lub jeśli ktoś nigdy nie jadł dań indyjskich to proponuję dodać o połowę mniej chilli.
Komentarze