Indyjskie placuszki warzywne

0 (0 ocen)

  • 45 min

Trochę orientalnych klimatów :)

  • 45 min

Składniki:

  • 200 g mąki, po pół łyżeczki przypraw : mielonej kurkumy, pieprzu cayenne, gram masala, mielonego kminu rzymskiego, łyżeczka soli, 150 ml wody, 2 marchewki, 2 cebule, 2 duże ziemniaki, 3 łyżki siekanej natki pietruszki,olej rzepakowy bądź oliwa.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Indyjskie placuszki warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypujemy do miski,dodajemy przyprawy oraz sól, następnie dolewamy wodę i całość mieszamy. Odstawiamy na 30 minut,żeby odpoczęło.

    Marchew i ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.Cebulę siekamy drobno.Dodajemy do ciasta. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i dużą łyżką nakładamy na nią ciasto. Placuszki smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy nadmiar tłuszczu na pergaminie i podajemy posypane natką pietruszki .

Porady

W oryginalnym przepisie warzywa należało pokroić w drobną kostkę jednak moim zdaniem lepiej je zetrzeć na tarce, są wtedy bardziej miękkie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować