Indyk w orzechowej panierce z buraczanym sufletem

0 (0 ocen)

Eleganckie danie na specjalną okazję. Panierka z orzechami jest wyśmienita.

Składniki:

  • Składniki:

    a. składniki podstawowe z zestawu
    1 pierś indyka
    1 ugotowany duży burak do sufletu
    1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich albo laskowych do panierki

    b. składnik podstawowy dodatkowy
    2 jajka (1 do panierki i 1 do sufletu)

    c. składniki robocze
    ok. 5 łyżek mąki do sufletu
    1/3 szklanki oleju do sufletu + olej do smażenia
    1/3 szklanki śmietanki kremówki do sufletu
    2 łyżki bułki tartej do panierki
    sól, pieprz

    d. do dekoracji
    1 plasterek ugotowanego buraczka



Indyk w orzechowej panierce z buraczanym sufletem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • suflet buraczany 1. Suflet:
    Buraka ścieramy na tarce (pozostawiając 1 plasterek do dekoracji). Starte buraczki miksujemy z 1 jajkiem, mąką, olejem oraz śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem miksujemy i przelewamy do nasmarowanej tłuszczem kokilki. Pieczemy w 220 stopniach przez ok. 10 minut, aż suflet wyrośnie. Podajemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika.
  • 2. Panierka: orzechy siekamy i mieszamy z bułką tartą.
    Pierś indyczą doprawiamy solą i pieprzem następnie moczymy w rozbełtanym jajku a następnie moczymy w orzechach z bułką tartą. Smażymy z obu stron na małym ogniu a następnie dopiekamy w piekarniku przez 10 minut w 190 stopniach C.
  • 3. Pierś indyczą podajemy z gorącym sufletem. Talerz dekorujemy plasterkiem buraka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy