Eleganckie danie na specjalną okazję. Panierka z orzechami jest wyśmienita.
Składniki:
Składniki:
a. składniki podstawowe z zestawu
1 pierś indyka
1 ugotowany duży burak do sufletu
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich albo laskowych do panierki
b. składnik podstawowy dodatkowy
2 jajka (1 do panierki i 1 do sufletu)
c. składniki robocze
ok. 5 łyżek mąki do sufletu
1/3 szklanki oleju do sufletu + olej do smażenia
1/3 szklanki śmietanki kremówki do sufletu
2 łyżki bułki tartej do panierki
sól, pieprz
Indyk w orzechowej panierce z buraczanym sufletem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suflet:
Buraka ścieramy na tarce (pozostawiając 1 plasterek do dekoracji). Starte buraczki miksujemy z 1 jajkiem, mąką, olejem oraz śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem miksujemy i przelewamy do nasmarowanej tłuszczem kokilki. Pieczemy w 220 stopniach przez ok. 10 minut, aż suflet wyrośnie. Podajemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika.
2.Panierka: orzechy siekamy i mieszamy z bułką tartą.
Pierś indyczą doprawiamy solą i pieprzem następnie moczymy w rozbełtanym jajku a następnie moczymy w orzechach z bułką tartą. Smażymy z obu stron na małym ogniu a następnie dopiekamy w piekarniku przez 10 minut w 190 stopniach C.
3.Pierś indyczą podajemy z gorącym sufletem. Talerz dekorujemy plasterkiem buraka.
Komentarze