Indyk w kokosie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Indyk słynie ze swoich walorów smakowych i zdrowotnych, zawiera bardzo dużo białka, dlatego właśnie jego mięso polecam szczególnie.Tym razem przyrządziłam go w mleczku kokosowym z delikatną nutą słodyczy ananasa i pikanterią peperoncino. Smak był powalający :)

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g piersi z indyka
    puszka mleczka kokosowego
    4 łyżki wiórków kokosowych
    4 plastry ananasa
    ok 5 pełnych garści makaronu muszle (lub innego ulubionego)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/4 szklanki zimnej wody
    peperoncino
    ok 1/2 cm świeżego imbiru
    sól, pieprz, curry, gałka muszkatołowa
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk w kokosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • indyk 1. Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze paski. Imbir kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy sporą ilość curry, gałki muszkatołowej, soli, pieprzu i zalewamy przyprawy olejem (ok 1/2 szklanki). Dokładnie mieszamy mieszankę przypraw i dorzucamy do niej indyka.
  • 2. Tłuszcz z marynaty przelewamy na patelnię i go nagrzewamy, dorzucamy indyka i smażymy ok 3 minut z każdej strony. Do rondelka przelewamy trochę tłuszczu z marynaty (ma bardzo dużo aromatu), dodajemy mleczko kokosowe, wiórki, pokrojone w małą kostkę plastry ananasa i podsmażone kawałki indyka. Wszystko razem dusimy ok 20 minut.
  • 3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu dodajemy go do indyka. Dokładnie ze sobą mieszamy. Podajemy posypane pietruszką i ostrą papryczką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Kokos Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować