Indyk w panierce z sezamu z mozarellą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Pomysł na tradycyjnego kotleta z indyka w nietradycyjnej odsłonie.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - pierś z indyka: 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - sezam: 0.5 szklanki
    - parmezan starty: 4 łyżki
    - mleko: 3 łyżki
    - mozarella: 15 dekagramów
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - brzoskwinia w puszce: 1 puszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk w panierce z sezamu z mozarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w poprzek włókien na kotlety. Następnie rozbijamy je delikatnie (nie bardzo cienko) tłuczkiem, ale zabezpieczone folią, by nie zniszczyć struktury mięsa. Kotlety posypujemy solą i pieprzem.
  • 2. W miseczce przygotowujemy panierkę: wsypujemy starty parmezan i ziarna sezamu, mieszamy. W drugiej miseczce rozbijamy jajko i roztrzepujemy razem z mlekiem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, a następnie kotlety maczamy w jajku i panierce sezamowej. Smażymy na patelni ok. 2min z każdej strony.
  • 3. Podsmażone kotlety wykładamy na płaskie naczynie żaroodporne, posypujemy startym serem mozarella. Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy kotlety ok 10-15min w zależności jak chcemy mieć zapieczony ser.

    Podajemy z brzoskwinią z puszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować