Indyk w panierce z sezamu z mozarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w poprzek włókien na kotlety. Następnie rozbijamy je delikatnie (nie bardzo cienko) tłuczkiem, ale zabezpieczone folią, by nie zniszczyć struktury mięsa. Kotlety posypujemy solą i pieprzem.
2.W miseczce przygotowujemy panierkę: wsypujemy starty parmezan i ziarna sezamu, mieszamy. W drugiej miseczce rozbijamy jajko i roztrzepujemy razem z mlekiem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, a następnie kotlety maczamy w jajku i panierce sezamowej. Smażymy na patelni ok. 2min z każdej strony.
3.Podsmażone kotlety wykładamy na płaskie naczynie żaroodporne, posypujemy startym serem mozarella. Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy kotlety ok 10-15min w zależności jak chcemy mieć zapieczony ser.
Komentarze