Indyk w sezamie z sosem słodko – kwaśnym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety cienko rozbić, posypać curry, solą i białym pieprzem. Nałożyć podgotowaną marchewkę, zwinąć. Obtoczyć w uprażonym sezamie, obsmażyć na patelni, zdjąć z patelni i owinąć folią aluminiową. Upiec w piekarniku 180 oC około 30 minut.
Sos słodko – kwaśny:
Sos przygotować w dwóch garnuszkach. W jednym ugotować syrop z wody, cukru i winnego octu. W drugim marchewkę pokrojoną w grubą kostkę. Marchewka powinna być jędrna, nie rozgotowana. Pod koniec gotowania marchewki dodać ananasy z zalewą i pokrojone na połowę cebulki. Zagotować i dodać ketchup, sos słodko – pikantny, odrobinę imbiru i przyprawy. Na koniec dodać ugotowany syrop. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Sos trzeba wysmakować. Jeżeli jest za mało kwaśny można dodać sok z cytryny lub lemonki. Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu.
Komentarze