Indyk w sezamie z sosem słodko – kwaśnym.

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jeżeli ktoś nie czuje tego sosu to polecam sos słodko – kwaśny np. firmy Dawtona

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 filety z indyka po 16 dkg.
    ½ łyżeczka curry
    Sól
    Biały pieprz
    Uprażony sezam
    1 podgotowana marchewka

    Sos słodko – kwaśny:

    ½ szklanki wody
    4 łyżki cukru
    4 łyżki białego balsamico di Modena ( ew.ocet winny)
    1 duża marchewka
    ½ puszki ananasów w kostce
    10 szt cebulka dymka z zalewy ( ze słoika)
    50 ml. sosu słodko – pikantnego (tao-tao)
    ½ szklanki ketchupu łagodnego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 listki posiekanego świeżego imbiru.
    Sól
    Chilli
    Pieprz
    Mąka ziemniaczana
    Makaron ryżowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk w sezamie z sosem słodko – kwaśnym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety cienko rozbić, posypać curry, solą i białym pieprzem. Nałożyć podgotowaną marchewkę, zwinąć. Obtoczyć w uprażonym sezamie, obsmażyć na patelni, zdjąć z patelni i owinąć folią aluminiową. Upiec w piekarniku 180 oC około 30 minut.

    Sos słodko – kwaśny:

    Sos przygotować w dwóch garnuszkach. W jednym ugotować syrop z wody, cukru i winnego octu. W drugim marchewkę pokrojoną w grubą kostkę. Marchewka powinna być jędrna, nie rozgotowana. Pod koniec gotowania marchewki dodać ananasy z zalewą i pokrojone na połowę cebulki. Zagotować i dodać ketchup, sos słodko – pikantny, odrobinę imbiru i przyprawy. Na koniec dodać ugotowany syrop. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Sos trzeba wysmakować. Jeżeli jest za mało kwaśny można dodać sok z cytryny lub lemonki. Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować