Indyk w sosie miodowo-cytrynowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

taki obiad posmakuje każdemu

  • 30 min

Składniki:

  • 1 pierś z indyka
    2 cytryny
    3 łyżki miodu
    2 łyżki sosu sojowego
    200 ml bulionu drobiowego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżka oleju rzepakowego
    Łyżka klarowanego masła
    Pieprz
    Do podania ryż jaśminowy

Indyk w sosie miodowo-cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myję, kroję w sporą kostkę, przekładam do miseczki. Miód łączę z sosem sojowym, słodką papryką i olejem. Zalewam marynatą mięso, odstawiam na minimum kwadrans-można przygotować mięso wieczorem, albo rano.
    Rozgrzewam masło, dodaję osączone z marynaty mięso i podsmażam je 3-4 minuty.
    Do reszty marynaty dodaję sok i skórkę z 2 cytryn, bulion oraz pieprz. Na końcu dodaję ostrożnie mąkę ziemniaczaną i mieszam całość dokładnie by nie było grudek. Zalewam mięso sosem i duszę 12-15 minut.
    Podaję z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy