Indyk z marchewką, cukinią i grzybami mun - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte i osuszone mięso kroimy w paseczki.
Cebulę kroimy w pół krążki,czosnek w kosteczkę. Marchew i cukinię w słupki (paseczki tzw. julienne)
Grzyby mun wkładamy do wrzątku,przykrywamy i trzymamy w nim około 15 minut,odcedzamy a nastepnie kroimy je na mniejsze części.
Na rozgrzany olej wrzucamy mięso wraz z cebulą,dobrze doprawiamy solą,pieprzem,papryką,sosem sojowym oraz 1 łyżeczką curry. Mieszając smażymy około 5 minut,następnie dorzucamy czosnek i smażymy jeszcze 1 minutę. Całość zalewamy wodą,tylko do zakrycia mięsa. Dorzucamy marchewkę,przykrywamy i dusimy chwilę pod przykryciem na małym ogniu. Gdy marchew będzie lekko miękka dorzucamy cukinię i grzyby. Gotujemy do lekkiego zwiędnięcia cukinii. Całość zawieszamy mąką ziemniaczaną i gotowe.
Podajemy np. z makaronem czy ryżem to już jak kto woli.
Smacznego...
Komentarze