Indyk pieczony z kaszą kuskus i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki. Marchewki oczyścić, obrać i pociąć w nie dużą kostkę. Zieloną część dymki posiekać, cebulki pokroić.
2.Filety z indyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w duże kawałki lub plasterki. Oprószyć solą lub pieprzem. Marchewkę zalać bulionem, gotować 10 minut.
3.Gdy marchewka będzie już odpowiednio miękka zdjąć garnek z ognia, wsypać kaszę kuskus, dodać cynamon i masło. Przykryć i odstawić na kilka minut, aby kasza spęczniała.
4.Mięso usmażyć na oleju. Na tłuszcz wsypać gałkę muszkatołową, dodać pomidory, dymkę, dusić kilka minut. Wymieszać z kaszą, przełożyć do formy. na wierzchu umieścić mięso i pokrojoną fetę. Zapiekać 30 minut w temp. 180st.
Komentarze