Inegöl Köfte przypomina mi polskie smażone klopsy. Jednak ich smak jest inny ze względu na dodatek tureckich przypraw. Podawane w towarzystwie jogurtowych dipów oraz kolorowych warzyw i bulguru.
Inegöl köfte - turecki przysmak z mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone wymieszać z jajkiem, cebulą, czosnkiem, bułką tartą i przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.
2.Dłonie zwilżyć w zimnej wodzie, formować wałki grubości dwóch palców. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu patelnię przykryć, mięso pozostawić w cieple na 10 minut.
3.Inegöl Köfte podawać z bulgurem lub kuskusem oraz warzywami i dipami (np. jogurtowo-czosnkowym lub jogurtowym z kolendrą na słono).
Komentarze