Inegöl Köfte - turecki przysmak z mięsa

5 (154 ocen)

  • Dla 4 osób

Inegöl Köfte przypomina mi polskie smażone klopsy. Jednak ich smak jest inny ze względu na dodatek tureckich przypraw. Podawane w towarzystwie jogurtowych dipów oraz kolorowych warzyw i bulguru.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • mięso mielone wołowe : 600 g
    jajko : 1 sztuka
    bułka tarta : 6 łyżek (najlepiej świeżo zmielona sucha kajzerka)
    cebula drobno posiekana : 80 g
    kmin rzymski mielony : 0,5 łyżeczki
    tymianek suszony : 2 łyżeczki
    pul biber lub ostra czerwona papryka mielona : 0,5 łyżeczki
    pieprz czarny mielony : 1 łyżeczka
    sól : 1 łyżka
    czosnek : 1-2 ząbki
    soda oczyszczona : 0,5 łyżeczki (opcjonalnie)
    olej rzepakowy : 50 ml
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Inegöl köfte - turecki przysmak z mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, cebulą, czosnkiem, bułką tartą i przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.
  • 2. Dłonie zwilżyć w zimnej wodzie, formować wałki grubości dwóch palców. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu patelnię przykryć, mięso pozostawić w cieple na 10 minut.
  • mięso po turecku 3. Inegöl Köfte podawać z bulgurem lub kuskusem oraz warzywami i dipami (np. jogurtowo-czosnkowym lub jogurtowym z kolendrą na słono).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować