Ciasto izydor (ciasto ze śliwkami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.białka ubijamy na sztywną piane dodajemy stopniowo cukier następnie żółtka ocet i oliwę miksujemy a następnie przesiewamy mąkę wymieszą z proszkiem do pieczenia i kakao tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 36x25 wcześniej wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą pieczemy ok 20 minut w temp 180 c
masło utrzeć dodawać stopniową nutelle można dodać trochę spirytusu
30 dag śliwek suszonych pokroić w paski zalać wodą i zagotować odlać wodę do miski dodać do niej 2 łyżki cukru i spirytus tym nasączyć ciasto śliwki zalać spirytusem tak tylko żeby przykryć przemieszać delikatnie
ostudzony biszkopt przekroić na pół nasączyć wodą ze śliwek posmarować powidłami śliwkowymi wyłożyć 3/4 kremu przykryć drugim biszkoptem nasączyć i wyłożyć resztę kremu na wierz wyłożyć śliwki
Komentarze