Ciasto Janka

4.49 (195 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne delikatne ciasto rozpływające się w ustach.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto kakaowe
    20 dkg margaryny
    25 dkg cukru pudru
    2 cukry waniliowe
    4 całe jaja
    1 łyżka kakao
    25 dkg maki pszennej
    5 dkg mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt jasny
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 cukier waniliowy
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa
    1/2 litra mleka
    5 żółtek
    1 szklanka cukru pudru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 cukry waniliowe
    1 kostka masła

    Dodatkowo cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto janka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodać żółtka, kakao, mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Ubić pianę z białek, wymieszać, upiec w temp. 180 stopni ok 30 minut do suchego patyczka. Wystudzić przekroić na pół.
  • 2. Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 minut.
  • 3. Masa budyniowa: wszystkie składniki włożyć do rondelka, zmiksować, postawić na ogniu i cały czas mieszając ugotować gęsty budyń. Masło utrzeć na puch następnie dodawać po łyżce wystudzonego budyniu.
    Przełożyć ciasto: ciasto ciemne - masa budyniowa - biszkopt jasny - masa budyniowa - ciasto ciemne - posypać wierzch cukrem pudrem.

Porady

Wierzch można polać polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować