Jabłecznik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczne ciasto z jabłkami

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 0,5 kg mąki krupczatki
    4 żółtka
    6 łyżek cukru
    szczypta soli
    250 g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 ml gęstej śmietany

    2,5 kg jabłek (najlepiej szarej renety)
    1/2 cytryny
    6 łyżek cukru
    2 płaskie łyżki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Dodać cukier, cynamon i wymieszać.

    Na stolnicę wsypać mąkę, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, masło starte na tarce o grubych oczkach i śmietanę.
    Szybko zagnieść ciasto.

    Blaszkę o wielkości 23x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

    Podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować dwa placki.
    Jednym wyłożyć dno blaszki i ponakłuwać widelcem, a następnie wyłożyć starte jabłka i przykryć drugim plackiem, który również nakłuwamy widelcem
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
    Piec około 1h.
    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować