Jabłecznik na białym winie

4.5 (169 ocen)

Przepyszne ciasto, na wyjątkowe okazje. Np. na zbliżającą się Wielkanoc lub Majówkę.Doskonałe zarówno w sezonie jabłkowym jak i poza nim. Kruchy spód, kwaskowate jabłka, aromatyczny budyń na winie i delikatna bita śmietana - niebo w gębie!

Składniki:

  • CIASTO

    1,5 szkl. mąki
    3 łyżki masła
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki wody
    1 jajko

    BUDYŃ - MASA

    1 kg kwaśnych jabłek
    3 budynie waniliowe bez cukru
    2 szkl. białego półwytrawnego wina
    2 szkl. soku jabłkowego
    3,4 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy

    DODATKOWO
    1 kg kwaśnych jabłek
    0,5 l śmietany 30%
    2 łyżki żelatyny
    1 łyżka cukru pudru
    adwokat do polania
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Desery Alkohole

Jabłecznik na białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 min.
  • 2. Wino połączyć z sokiem jabłkowym , odlać szklankę. Resztę zagotować z cukrami. W zostawionej szklance rozpuścić budynie i wlać do gotujących się składników. Dokładnie mieszać, żeby nie powstały grudki.
    Gotowego budyniu nie studzić!
  • 3. Ciasto rozwałkować i ułożyć w formie. Surowe jabłka kroić w kawałki i układać na cieście. Zalać gorącym budyniem.
    Piec ok. 90 min. w temp. 175 st.C
    Po upieczeniu wystudzić.
  • Jabłecznik na białym winie 4. Żelatynę namoczyć w wodzie, żeby napęczniała.
    Śmietanę ubić z cukrem i żelatyną i wyłożyć na zimne ciasto.
    Całość polać adwokatem i schłodzić w lodówce. Pychota!

Porady

Ciasto podawać dobrze schłodzone. Najlepiej smakuje ze świeżo parzoną kawką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować