Jabłecznik na białym winie z makiem

0 (0 ocen)

To przepis na ciasto, które wykonałam na nietypowym cieście - jest mniej kruche niż klasyczne ciasto kruche. Niezwykle aromatyczne i delikatne nadzienie sprawia, że całość idealnie się komponuję. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    250g mąka
    3 łyżki mak
    1 łyżka cukru
    szczypta soli
    60ml oleju rzepakowego
    80ml wino białe

    Nadzienie:
    600-700g jabłek
    80g rodzynków
    2-3 łyżki cukru
    sok z cytryny

    Zalewa:
    100ml śmietany
    1 jajko
    1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi ziemniaczanej
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Desery

Jabłecznik na białym winie z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać mąkę, sól, cukier i mak. Wlać olej, potem wino. Najpierw mieszać łyżką, później rękoma. Wyrobić ciasto aż nie będzie się przyklejać do rąk.
  • 2. Formę do pieczenia (21-24cm) wyścielić papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto i uformować boki. Odstawić formę z ciastem do lodówki na ok. 1h.
  • 3. Przygotować nadzienie: jabłka obrać ze skórki, rozkroić na pół i wyciąć środek. 5-6 połówek ponacinać z wypukłej strony, żeby wyglądały jak wachlarz. Resztę jabłek pokroić w drobną kostkę i dusić z sokiem z cytryny wraz z cukrem do miękkości. Dodać rodzynki. Ostudzić.
  • 4. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na 10 min. Piec w temp. 180-200 stopni.
  • 5. Przygotowanie zalewy: śmietanę, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną zmiksować na jednolitą masę. Można dodać trochę zmielonego kardamonu.
  • 6. Wyjąć ciasto i wyłożyć połówki jabłek, duszone jabłka z rodzynkami i polać zalewą.
  • 7. Piec całość 25-30 min. w piekarniku w temp. 180-200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować