Jabłecznik amoniakowy przekładany bitą śmietaną

4.5 (173 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Obecność obowiązkowa na każdych imieninach!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto kruche:
    2 jajka
    3 żółtka
    1 szkl cukru
    1/3 margaryny
    4 łyżki ciepłego mleka
    Łyżeczka amoniaku
    0,5 kg mąki
    2 łyżeczki proszku
    1,5 kg jabłek – szara reneta

    Masa śmietanowa:
    650ml śmietany 30%
    4 łyżeczki żelatyny
    ¾ szkl cukru

Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik amoniakowy przekładany bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Jajka, żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Po utarciu dodać rozpuszczoną, chłodną margarynę oraz ciepłe mleko. Wymieszać mikserem wsypać amoniak, zmiksować. Utarte ciasto przelać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, takie jak na pierogi. Podzielić je na 4 części, rozwałkować na wielkość blaszek. Z 2 części upiec szarlotkę, a pozostałe upiec osobno. Wystudzić. Jeden placek pokruszyć na dość drobne kawałki.
  • 2. Masa śmietanowa:Żelatynę rozpuścić w 0,5 szkl wrzącej wody, lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno dosypując partiami cukier. Pod koniec wlewać powoli jeszcze lekko ciepłą żelatynę.
  • 3. Przełożenie:
    Szarlotka – śmietana – placek kruchy – śmietana – pokruszone kawałki placka

Porady

Rady: Wierzch placka można dodatkowo posypać kokosem lub czekoladą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować