Jabłecznik amoniakowy przekładany bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Jajka, żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Po utarciu dodać rozpuszczoną, chłodną margarynę oraz ciepłe mleko. Wymieszać mikserem wsypać amoniak, zmiksować. Utarte ciasto przelać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, takie jak na pierogi. Podzielić je na 4 części, rozwałkować na wielkość blaszek. Z 2 części upiec szarlotkę, a pozostałe upiec osobno. Wystudzić. Jeden placek pokruszyć na dość drobne kawałki.
2.Masa śmietanowa:Żelatynę rozpuścić w 0,5 szkl wrzącej wody, lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno dosypując partiami cukier. Pod koniec wlewać powoli jeszcze lekko ciepłą żelatynę.
Komentarze