Jabłecznik bez jajek

4.5 (182 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Nie macie w lodówce jajek, lub ich po prostu nie możecie jeść, a jednak uwielbiacie jabłeczniki, szarlotki? :) Polecam mięciutki, pyszny jabłecznik na bazie serka homogenizowanego.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:


  • 3 szklanki mąki
    350 g miękkiej margaryny lub masła
    400 g waniliowego serka homogenizowanego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:

    2 słoiki jabłek prażonych
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto. Zagniatamy aż powstanie gładkie ciasto. Wkładamy na minimum 15 minut do lodówki.
    Ciasto dzielimy na dwie części: mniejszą i większą. Tą większą wykładamy na spód wysmarowanej tłuszczem foremki. Nakładamy na nie prażone jabłka. Na ich wierzch można posypać opcjonalnie 1 łyżkę soku z cytryny czy cynamonu. Mniejszą część ciasto rozwałkowujemy, nakładamy na jabłka. Piec przez około 40-45 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować