Jabłecznik królewski

4.5 (186 ocen)

Wszyscy, którzy go próbowali mówili, że jest pyszny i rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 i 1/2szkl mąki
    1szkl cukru
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem:
    0,5l mleka
    cukier waniliowy
    3/4szkl cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    masło roślinne w kostce
    2-3kg jabłek(w zależności od upodobania)
    2 galaretki cytrynowe
    czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Jabłecznik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jabłka uprażyć i dodać tyle cukru aż będą słodkie. Następnie dodać galaretki i ostudzić.
    2, Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, a na koniec mąkę z proszkiem. Piec w temp. 180stopni około 25-30min.
    3, Gotujemy 1 szklankę mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W drugiej rozrabiamy mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Studzimy. Ucieramy masło i i miksując dodajemy po trochu ostudzonego budyniu.
    4, Biszkopt przekrawamy na pól. Wykładamy połowę jabłek i kremu. Przykrywamy drugim biszkoptem i wykładamy resztę. Wierzch posypujemy startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować