Jabłecznik pod bezową kołderką

0 (0 ocen)

Ciasto jest bardzo efektowne i nietrudne do zrobienia. Pieczenie ciast to mój sposób na spędzanie wolnego czasu. Naprawdę odpręża i uspokaja.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    4 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    3 jajka
    1 kostka palmy
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na mus jabłkowy:
    1 kg jabłek
    cukier waniliowy
    3 łyżki kaszy manny
    1 cytryna
    1 szklanka cukru

    Składniki na bezę:
    4 białka
    1 szklanka cukru
    olejek cytrynowy
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik pod bezową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pychota :> 1. Ze składników zagnieść ciasto, podzielić je na dwie nierówne części i chłodzić w lodówce przez pół godziny. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać cukier i cukier waniliowy oraz sok z cytryny i dusić na małym ogniu. Jak jabłka zmiękną, dodać kaszę manną.
    Ciasto wyjąć z lodówki, większą część rozwałkować na spód formy. Wyłożyć jabłka i rozwałkować drugą część ciasta na górę.
    Przygotowanie bezy: Ubić białka na sztywno, potem dodać cukier i ubijać aż beza będzie lśniąca. Na koniec dodać kroplę olejku cytrynowego i proszek do pieczenia.
    Piec w temperaturze 180 C około 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy z pieca i nakładamy bezę. Pieczemy aż się zrumieni.

Porady

Dodanie kaszy manny do jabłek sprawi, że masa będzie bardziej zwarta i nie wsiąknie w spód ciasta. Dodanie proszku do pieczenia do bezy sprawi, że beza nie opadnie i ładnie wyrośnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować