Jabłecznik styryjski

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jest mocno cytrynowy - po prostu bombowy. Pierwszy raz próbowałam go u koleżanki i zaraz poprosiłam o przepis, teraz bardzo często go piekę ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    190 ml mleka
    160 g masła (temperatura pokojowa)
    1/4 szkl cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki soli

    Masa jabłkowa:
    2 kg jabłek
    1/2 szkl cukru
    sok z połowy cytryny
    skórka otarta z jednej cytryny
    1/2 łyżeczki cynamonu

    Po upieczeniu:
    Dżem brzoskwiniowy lub morelowy

Jabłecznik styryjski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrobić ciasto. włożyć do torebki foliowej i wsadzić do lodówki na 1godzinę.
    Obrane jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać z cukrem, sokiem i skórką z cytryny i cynamonem.
    Blaszkę 30x25 wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 ciasta wyłożyć na dno blaszki. Na to wyłożyć masę jabłkową i wyrównać. Pozostałą część ciasta cienko rozwałkować, pokroić na ok. 1cm paski i ułożyć kratkę. Piec w nagrzanym do 200'C piekarniku przez ok 40 min. Jeszcze ciepłe ciasto tzn. kratkę posmarować podgrzanym dżemem.
    Smacznego!

Porady

Do masy jabłkowej można dodać rodzynki, rozgniecione orzechy laskowe lub inne bakalie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy