Jabłecznik styryjski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników wyrobić ciasto. włożyć do torebki foliowej i wsadzić do lodówki na 1godzinę.
Obrane jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać z cukrem, sokiem i skórką z cytryny i cynamonem.
Blaszkę 30x25 wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 ciasta wyłożyć na dno blaszki. Na to wyłożyć masę jabłkową i wyrównać. Pozostałą część ciasta cienko rozwałkować, pokroić na ok. 1cm paski i ułożyć kratkę. Piec w nagrzanym do 200'C piekarniku przez ok 40 min. Jeszcze ciepłe ciasto tzn. kratkę posmarować podgrzanym dżemem.
Smacznego!
Porady
Do masy jabłkowej można dodać rodzynki, rozgniecione orzechy laskowe lub inne bakalie.
Komentarze