Jabłecznik / szarlotka z kruszonką

4.48 (163 ocen)

Tarta z jabłkami i kruszonką, czyli nic innego jak jabłecznik / szarlotka to absolutna klasyka, która posmakuje każdemu. Nie jest zbyt słodka, bo przesadna słodycz nie pasuje mi do tego ciasta, pełna jabłek, z dużą ilością pysznej kruszonki.

Składniki:

  • Ciasto:
    100g zimnego masła
    200g mąki
    1 jajko L
    3 łyżki cukru
    szczypta soli

    Warstwa jabłkowa:
    6 dużych jabłek
    3-4 łyżki cukru

    Kruszonka:
    1/2 szklanki mąki
    4 łyżki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    60g zimnego masła
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik / szarlotka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia.
  • 2. W międzyczasie obieramy jabłka, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Zasypujemy cukrem i prażymy na patelni przez około 10 minut, aż zaczną się rozpadać.
  • 3. Zagniatamy wszystkie składniki na kruszonkę.
  • 4. Jabłka wykładamy na podpieczony spód, posypujemy kruszonką. Pieczemy jeszcze przez około 15 minut, do zezłocenia kruszonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Jabłecznik z kruszonką

To może cię zainteresować