Jabłecznik warstwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.3/4 galaretki rozpuść w 200 ml wody, odstaw do schłodzenia.
2.Jabłka obierz, wytnij gniazda nasiennie, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Włóż do garnuszka i podgrzewaj je często mieszając, aż się lekko rozpadną. Dodaj cukier puder, cynamon i mielone goździki. Odstaw do shłodzenia.
3.Na ciasto: białka - łącznie z tym z całego jajka - ubij na sztywno, dodaj cukier, ubij. Żółtko ubij na kogel mogel. Do masy białkowej dodaj ubite żółtko, mąkę ziemniaczaną, mielone orzechy i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie mikserem na wolnych obrotach. Ciasto wylej na blaszkę o rozm. 37x25 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 190 st. C ok. 10-12 minut.
4.Schłodzoną galaretkę i jabłka wymieszaj razem i wstaw do lodówki. Dopiero jak masa zacznie gęstnieć wyłóż ją na zimne ciasto. Wstaw blaszkę do lodówki. Masa musi całkowicie zesztywnieć.
5.Słodką śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder i usztywniacz. Dodaj też aromat waniliowy. Śmietanę wyłóż na sztywną galaretkę. Wyrównaj ładnie, możesz też zrobić fale czy inne wzorki pędzelkiem silikonowym. Ciasto wstaw do lodówki, powinno się jeszcze przed podaniem dobrze schłodzić.
Komentarze