Jabłecznik z chałwą

0 (0 ocen)

Ciasto, na które przepis otrzymałam od koleżanki sprawdziło się wyśmienicie. Wydaje się bardzo pracochłonne, ale to tylko pozory ;)

Składniki:

  • na blaszkę 28x19

    Ciasto:
    4 żółtka
    1 białko
    ½ szklanki cukru kryształu
    1i 1/3 szklanki mąki
    3/4 kostki masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao

    Warstwa kokosowa:
    3 białka
    szczypta soli
    ½ szklanki cukru kryształu
    50g wiórek kokosowych

    Warstwa jabłkowa:
    6 dużych jabłek
    1 łyżka cynamonu

    Polewa chałwowa:
    40g margaryny
    1/4 szklanki cukru kryształu
    1 łyżka mleka
    2 batony chałwy (200g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jabłecznik z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło ucieramy z cukrem dodając po jednym żółtku. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i piane ubitą z jednego białka. Delikatnie mieszamy i dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy w nagrzanym do 180stC piekarniku ok 5 minut.
  • 2. Warstwa kokosowa:
    Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy cukier, a następnie kokos. Wykładamy na podpieczony spód ciemny i wyrównujemy łyżeczką.
  • 3. Warstwa jabłkowa:
    Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Odciskamy z nadmiaru soku i łączymy z cynamonem. Wykładamy na całość piany kokosowej starając się to zrobić równomiernie- najlepiej palcami.
    Na warstwę jabłek wykładamy łyżeczką jasne ciasto i również dokładnie wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego tak jak wcześniej do 180st C i pieczemy do suchego patyczka- ok 35-40 minut.
  • 4. Polewa chałwowa:
    Margarynę topimy wraz z cukrem i mlekiem. Do roztopionej dodajemy pokruszoną jedną chałwę i mieszamy, by składniki się połączyły. Wylewamy na przestudzone ciasto, rozsmarowujemy na całości. Posypujemy drugim pokruszonym batonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować