Jabłecznik z czekoladową pianką

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne kruche ciasto z wilgotną warstwą jabłkową i czekoladową pianką rozpływającą się w ustach.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g maki
    50 g cukru
    250 g masła
    5 żółtek
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Warstwa jabłkowa:
    1 kg słodkich jabłek
    Pianka czekoladowa:
    5 białek
    1 budyń czekoladowy
    3/4 szklanki cukru
    1/3 szklanki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Jabłecznik z czekoladową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagniatamy ciasto ,1/3 ciasta odkładamy, pozostałą częścią wykładamy wyłożoną papierem blaszkę o wymiarach 25/35.
    Na ciasto rozkładamy obrane i starte na grubych oczkach tarki jabłka.
    Z białek ubijamy pianę,dodajemy cukier i miksujemy,aż cukier się całkowicie się rozpuści ,wsypujemy proszek budyniowy,wlewamy olej i miksujemy do połączenia składników.
    Ubitą pianę wykładamy na jabłka,odłożoną część ciasta skubiemy dłońmi na górę ciasta.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować