Jabłecznik z bezą i migdałami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Ciasto to idealny deser do kawy lub herbaty. Ucieszy każde podniebienie, bo jest przepyszne.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto
    2,5 szklanki mąki,
    200 g margaryny,
    3 łyżki cukru,
    5 żółtek,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1,5 łyżki śmietany 18%,
    Masa jabłkowa
    1 kg jabłek,
    100 ml wody,
    1,5 łyżeczki cynamonu,
    Beza
    5 białek,
    1/2 szklanki cukru pudru,
    1/2 łyżki soku z cytryny,
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
    30 g płatków migdałowych.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery Beza

Jabłecznik z bezą i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę łączymy z margaryną. Dodajemy cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkujemy i wykładamy na tortownicę o średnicy 26 cm. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i prażymy około 5 minut. Dodajemy cynamon i mieszamy. Przestudzone jabłka wykładamy na podpieczone ciasto, wyrównujemy.
  • 3. Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijamy. Pianę wykładamy na masę jabłkową, wyrównujemy. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy 50 minut w temperaturze 150 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować