Jabłecznik z bezą i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę łączymy z margaryną. Dodajemy cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkujemy i wykładamy na tortownicę o średnicy 26 cm. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i prażymy około 5 minut. Dodajemy cynamon i mieszamy. Przestudzone jabłka wykładamy na podpieczone ciasto, wyrównujemy.
3.Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijamy. Pianę wykładamy na masę jabłkową, wyrównujemy. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy 50 minut w temperaturze 150 stopni.
Komentarze